Exponát měsíce února

Společnost Prestwich Manufacturing Company byla založena v roce 1890 britským inženýrem a vynálezcem Johnem Alfredem Prestwichem a původně vyráběla spalovací motory a převodovky pro automobily a motocykly. V tomto oboru měl registrovanou řadu patentů a vynálezů,  byl držitelem patentů na vylepšení registračních pokladen a během 1. světové války také ručních granátů.

V polovině devadesátých let 19. století začal Prestwich navrhnout filmové kamery a přispěl k nejdůležitějším inovacím své doby.  Prestwich Model 5 z roku 1908 byl například první kamerou nabízející výměnné čočky, stejně jako výměnné filmové pásy (50stop) umístěné uvnitř kamery (u Modelu 4, 1898 byly umístěny mimo kameru).

Společnost Prestwich natočila řadu filmů včetně dokumentárních filmů o významných událostech v Londýně. Patří mezi ně kontroverzní film o spuštění bitevní lodí HMS Albion na moře, při kterém se vytvořila obrovská vlna, která spláchla do moře mnoho diváků, kteří se utopili. Společnost  Prestwich byla distributorem svých i cizích filmů.

Kamery Prestwich byly v té době známé svou spolehlivostí a robustní konstrukcí, a proto si fotograf Herbert Ponting (na snímku) vybral kompaktní model  Prestwich Model 5 pro expedici Terra Nova Roberta Falcona Scotta do Rossova moře a na Jižní pól (1910-1913).