Adventní kalendář: 3. prosinec

Dnešní den patří v liturgickém kalendáři sv. Františku Xaverskému. Tento světec, patron misionářů a námořníků bohužel nemá s vánočním časem nic společného. Dnešní okénko adventního kalendáře však bude františkům přesto věnováno. A nebojte – nemáme tu pravopisnou chybu. Dnes bude řeč o františcích s malým f. A nejen o nich...

Někdo je miluje a neumí si bez nich Vánoce představit, jiní je nemohou doslova ani cítit. Řeč je františcích, tradičních vonných kuželech, které jsou jedním ze symbolů Vánoc. Vyrábějí se nejčastěji ze směsi páleného a následně namletého dřevěného uhlí a pryskyřice – kadidla. Tvarují se pak do malých homolí. Když se zapálí (musí se několik sekund podržet nad plamenem a pak sfouknout) a nechají se hořet, pomalu se z nich uvolňuje vonný kouř.

AK_2025

Doutnající františek (foto André Karwath, Wikipedia Commons)

Tradice výroby františků nebo také kominíčků je stará více jak 300 let a pochází z česko-německého pohraničí, zejména z Krušnohoří. Rázovitá krajina Krušných hor byla domovem mnoha uhlířů a horníků. Dým z milířů k těmto horám neodmyslitelně patřil. Právě uhlíři začali speciální vonné svíce vyrábět ze směsi namletého dřevěného uhlí a pryskyřice, nejčastěji kadidla. Pomocí speciálních kleští či formiček je tvarovaly do kuželů a homolí.

AK_2025

Uhlíř s rodinou staví milíř (kolem roku 1890)

Co je to tajemné kadidlo neboli olibanum, jehož osobitou vůni si pojíme zejména s kostely? Jedná se o speciální pryskyřici, která se získává ze stromu kadidlovníku pravého (Boswellia sacra). Jeho domovinou je zejména oblast tzv. afrického rohu, tedy Somálska, Súdánu a okolních států, ale rovněž se pěstuje i na jihu Arabského poloostrova v oblastech Jemenu a Ománu. Drahocenná pryskyřice se ze stromů získává tak, že se nařízne kůra, z ran pak stéká bílá tekutina, která se následně nechá tuhnout, sušit a čistit. Následně se posílá do světa.

AK_2025

Kadidlovník pravý (foto Mauro Raffaelli, Wikipedia Commons)

Kadidlo se pálilo již ve starověku, kde bylo spolu s myrhou využíváno při rituálních a slavnostních obřadech v chrámech či svatyních. Odtud se šířila i do běžných domácností, kde se vykuřovadly čistil prostor zejména na přelomu starého a nového roku. Mělo to však i hygienické hledisko – věřilo se, že chrání před nemocemi. Kadidlo se stalo důležitým atributem i v křesťanské tradici. Ostatně to byl vedle myrhy a zlata jeden z darů, které nesli Tři králové (konkrétně Baltazar) malému Ježíškovi do Betléma.

AK_2025

Nasušená pryskyřice (foto Liz Lawley, Wikipedia Commons)

Výrobci františků si své receptury pečlivě chrání, někdy je to hotová alchymie. Kromě dřevěného uhlí (nejčastěji z lipového dřeva) a kadidla se do směsi přidávají rozličné přísady jako například moučka ze santalového, jedlového nebo bukového dřeva, sušený pomeranč, skořice, med či éterické oleje. Výška a tvar kuželů se rovněž liší výrobce od výrobce.

AK_2025

Tradiční výroba františků v Crottendorfu (zdroj: www.erzgebirge-tourismus.de)

A jak františky vlastně přišly ke svému jménu? To je vlastně záhadou – teorií je hned několik. Nejmíň pravděpodobná říká, že název vznikl ze starofrancouzského „frankincence“, které používá dodnes i angličtina pro kadidlo. Podle další se název ujal z německého „Franziskaner“, tedy řádu františkánů, kvůli podobnosti s tvarem jejich černé kápě. Ostatně členům tohoto řádu se lidově říkalo františci. Nejvíce se jazykovědci přiklánějí k teorii, že český název odkazuje jako vzpomínka přímo na osobnost a kult zakladatele františkánského řádu sv. Františka z Assisi. Ten je ostatně s Vánocemi neodmyslitelně spojen, neboť založil tradici živého betlému s jesličkami. Ale o tom až jindy...

AK_2025

Různé druhy krušnohorských františků

Naši sousedé na druhé straně Krušných hor františkům říkají jednoduše: vonné svíčky, tedy „Räucherkerzen“ či „Räucherkegel“. Kolébkou františků je patrně ves Crottendorf, kde jsou doloženy již k roku 1750 a vyrábějí se zde jako „Original Crottendorfer Räucherkerzen“ dodnes. S františky se na saské straně Krušnohoří pojí také tzv. Räuchermännchen či Raachermannel, tedy doslova vykuřovací mužíčci. Do těchto ručně vyřezávaných panáčků se vkládají františky a dým pak originálně stoupá z jejich úst či dýmek. Mužíčci se vyrábějí v mnoha variantách – horník, hospodský, včelař, myslivec, voják atd. Oblíbené jsou rovněž malé plechové chaloupky, z jejichž komínků se pak line osobitá františkovská vůně. Pokud navštívíte nějaký adventní trh v saském pohraničí, určitě na ně narazíte.

AK_2025

Vykuřovací mužíček z Gersdorfu

Nejen františky provoňují české Vánoce. V mnoha domácnostech se k dotvoření atmosféry používá purpura. Tato aromatická směs koření, dřevěných smolných pilin a vonných bylinek se klade na rozpálenou plotnu, kde „tiše a ochotně voní“, jak se zpívá v nesmrtelné vánoční písni pánů Suchého a Šlitra z roku 1962. Purpura svůj název získala pravděpodobně z francouzské vonné směsi pot – pourri. Ta voní takříkajíc za studena, zatímco česká purpura se rozvoní až po zahřání na plotně či v hrnci.

AK_2025

Tradiční purpura