Adventní kalendář: 2. prosinec
Pečete jich 5 nebo 15? Čeho? No přece druhů cukroví!
Jedním z důvodů, proč se vánoční čas leckdy transformuje do oslavy obžerství, je právě cukroví. Nosíme ho na návštěvy, návštěvy ho nosí nám, vzorek se posílá na různé školkové, školní i pracovní besídky. Je všude a nedá se mu uniknout. Ořechové, máslové, sádlové, škvarkové, vanilkové, pečené i nepečené. Včelí úly i vosí hnízda. Každá rodina má svoje recepty, někdo nedá dopustit na nejmenovaný margarín, jiný na poctivé máslo. Je to prostě jedno z vánočních témat.
Pokud bychom byli doslovní a drželi se slova „cukr“, není historie vánočního cukroví dlouhá. Rafinovaný řepný cukr se v českých zemích stal totiž běžným zbožím až v průběhu 19. století. Do té doby se jednalo o luxusnější zboží, případně se pracovalo s dováženým cukrem třtinovým. Sladilo se také medem či různými ovocnými sirupy. Cukroví, jak ho známe dnes, se stalo běžnou součástí vánočního stolu až ve 20. století.
Cukrová homole
Když ale nebudeme tak dogmatičtí, zjistíme, že předchůdci dnešního cukroví mají historii mnohem delší, předkřesťanskou. V období zimního slunovratu se pekly různé druhy obřadního pečiva, které mělo sloužit k ochraně dobytka, úrody i obydlí.
I později se jednalo zejména o různě tvarované pečivo připravované při příležitosti různých vánočních svátků. Připravované doma i prodávané na trzích. Samostatnou kapitolou jsou perníky, jejichž výroba má v českých zemích již středověkou tradici, perníkářství bylo dokonce samostatným řemeslem. Vedle pečených sladkostí se s Vánoci pojí také různé nepečené delikatesy, jako byly například figurky skládané ze sušeného ovoce.
Figurka ze sušeného ovoce
Mezi oblíbené cukroví 19. století se počítaly karamely, které se dávaly na stůl i stromek. Dalším oblíbeným pokrmem byly zázvorky nebo tzv. kutelky z vánočkového těsta, medové certle z medu a ořechů nebo medáky – něco na způsob dortu vrstveného z medových placek potřených krémem či zavařeninou a zalitého čokoládou.
Formičky na cukroví
Některé z druhů cukroví dnes bytostně spjaté s českým vánočním stolem pochází z regionů bývalé monarchie. Jedná se například o linecké cukroví (pochází z Lince, odvozeno od Lineckého dortu) nebo vanilkové rohlíčky, které mají svůj původ ve Vídni. I dnes se repertoár cukroví neustále rozšiřuje.
Linecké cukroví





