Adventní kalendář: 2. prosinec

Pečete jich 5 nebo 15? Čeho? No přece druhů cukroví!

Jedním z důvodů, proč se vánoční čas leckdy transformuje do oslavy obžerství, je právě cukroví. Nosíme ho na návštěvy, návštěvy ho nosí nám, vzorek se posílá na různé školkové, školní i pracovní besídky. Je všude a nedá se mu uniknout. Ořechové, máslové, sádlové, škvarkové, vanilkové, pečené i nepečené. Včelí úly i vosí hnízda. Každá rodina má svoje recepty, někdo nedá dopustit na nejmenovaný margarín, jiný na poctivé máslo. Je to prostě jedno z vánočních témat.

Pokud bychom byli doslovní a drželi se slova „cukr“, není historie vánočního cukroví dlouhá. Rafinovaný řepný cukr se v českých zemích stal totiž běžným zbožím až v průběhu 19. století. Do té doby se jednalo o luxusnější zboží, případně se pracovalo s dováženým cukrem třtinovým. Sladilo se také medem či různými ovocnými sirupy. Cukroví, jak ho známe dnes, se stalo běžnou součástí vánočního stolu až ve 20. století.

AK_2025

Cukrová homole

Když ale nebudeme tak dogmatičtí, zjistíme, že předchůdci dnešního cukroví mají historii mnohem delší, předkřesťanskou. V období zimního slunovratu se pekly různé druhy obřadního pečiva, které mělo sloužit k ochraně dobytka, úrody i obydlí.

I později se jednalo zejména o různě tvarované pečivo připravované při příležitosti různých vánočních svátků. Připravované doma i prodávané na trzích. Samostatnou kapitolou jsou perníky, jejichž výroba má v českých zemích již středověkou tradici, perníkářství bylo dokonce samostatným řemeslem. Vedle pečených sladkostí se s Vánoci pojí také různé nepečené delikatesy, jako byly například figurky skládané ze sušeného ovoce.

AK_2025

Figurka ze sušeného ovoce

Mezi oblíbené cukroví 19. století se počítaly karamely, které se dávaly na stůl i stromek. Dalším oblíbeným pokrmem byly zázvorky nebo tzv. kutelky z vánočkového těsta, medové certle z medu a ořechů nebo medáky – něco na způsob dortu vrstveného z medových placek potřených krémem či zavařeninou a zalitého čokoládou.

AK_2025

Formičky na cukroví

Některé z druhů cukroví dnes bytostně spjaté s českým vánočním stolem pochází z regionů bývalé monarchie. Jedná se například o linecké cukroví (pochází z Lince, odvozeno od Lineckého dortu) nebo vanilkové rohlíčky, které mají svůj původ ve Vídni. I dnes se repertoár cukroví neustále rozšiřuje.

AK_2025

Linecké cukroví